Škodljive maščobe v hrani
Authors
Barbara Koroušić Seljak, Cirila Ribič Hlastan
Publication
Za srce, 2009, 3/4(18): 1-2
Abstract
Maščobe so pomembne v naši prehrani, saj vsebujejo življenjsko pomembne maščobne kisline, pospešujejo absorpcijo v maščobah topnih vitaminov (A, D, E in K), povečujejo energijsko gostoto hrane in izboljšujejo konsistenco, vonj in okus živil. Vendar v uravnoteženi prehrani vnos energije iz maščob omejujemo na 30% (oz. pri majhnih otrocih na 40 % in fizično aktivnih prebivalcih na 35%), ker je prekomerno uživanje maščob pomemben dejavnik tveganja pri nastanku debelosti, povišanega krvnega tlaka, bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni tipa II. Epidemiološke raziskave kažejo tudi na povezavo med uživanjem maščob in nekaterimi vrstami raka, predvsem dojke, debelega črevesa, slinavke in prostate. Številne raziskave so potrdile, da na človekovo zdravje ne vpliva samo količina zaužitih maščob, temveč tudi maščobno kislinska sestava. Rastlinska olja, bogata z enkrat in večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami, namreč znižujejo raven holesterola v krvi. Vendar je pomembno, v kakšni - cis ali trans izomerni obliki, nastopajo nenasičene maščobne kisline. Oglejmo si nekaj dejstev o transmaščobnih kislinah (TMK) in kolikšen delež teh škodljivih maščob je še dopusten v uravnoteženi prehrani.
BIBTEX copied to Clipboard